Pathologie voor huisartsen

Welkom op de pagina die speciaal is ingericht om u, als huisarts, te informeren over de mogelijkheid om het diagnostisch onderzoek van uw pathologische inzendingen door de Klinische Pathologie van het Maasstad Ziekenhuis te laten uitvoeren.
220217 Maastadlab Pathologie 170

Pathologisch onderzoek

  Het aanvragen van pathologisch onderzoek

  Uw eerste aanvraag
  Wanneer u besluit om uw pathologische onderzoeken door ons te laten uitvoeren, vragen wij u het inschrijfformulier in te vullen. Wij zullen binnen 3 werkdagen contact met u opnemen over de procedure.

  U bent al klant
  U heeft het afnamemateriaal en het PA-aanvraagformulier reeds in uw bezit. U kunt op de gebruikelijke wijze uw pathologisch materiaal inzenden. Heeft u toch nog vragen, dan vindt u hier aanvullende informatie

  Om uw aanvraag goed te kunnen verwerken, vragen wij u ons te informeren omtrent wijzigingen binnen uw praktijk. Denk hierbij aan een nieuwe huisarts in uw praktijk, een huisarts die stopt of wanneer de praktijk gaat verhuizen.

  Inschrijfformulier nieuwe huisarts

  "*" geeft vereiste velden aan

  Adres*
  Inzenden per*
  Wij respecteren uw privacy*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Wijzigingsformulier reeds inzendende huisartsen

  "*" geeft vereiste velden aan

  Adres*
  Wij respecteren uw privacy*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Bodedienst of per post versturen

  Wanneer uw praktijk zich bevindt in regio Rijnmond, kunt u het materiaal door onze bode laten ophalen. Onze bode rijdt volgens route en komt 1x per week het aanwezige materiaal op uw praktijk ophalen en bezorgt (eventueel) het door u bestelde afnamemateriaal. Wij kunnen u informeren op welke dag onze bode langskomt.

  U kunt ook uw te onderzoeken materiaal per post aan ons verzenden. Dit doet u eenvoudig door gebruik te maken van de bijbehorende antwoordenveloppen, zodat u het pakketje met de brievenbuspost kunt versturen. Het afnamemateriaal en de bijbehorende antwoordformulieren kunt u bij ons bestellen: zie “het bestellen van afnamemateriaal voor pathologisch onderzoek”.

  Hierbij sturen wij u een instructie over hoe u het materiaal kunt verzenden. Deze instructie kunt u tevens lezen onder “Aanbieden/inzenden materiaal”.

  220217 Maastadlab Pathologie 13
  220217 Maastadlab Pathologie 32

  Het bestellen van afnamemateriaal voor pathologisch onderzoek

  Er zijn meerdere mogelijkheden om afnamemateriaal te ontvangen:

  • Het bestellen van afnamemateriaal doet u eenvoudig met deze link. Wilt u hierbij uw gegevens invullen en aangeven wat u nodig heeft. Wij gaan er direct mee aan de slag.
  • Bij uw bestelling ontvangt u een aanvraagformulier voor afnamemateriaal. Deze kunt u ingevuld naar ons mailen via secrpath@maasstadziekenhuis.nl.
  • U kunt uw bestelling ook telefonisch aan ons doorgeven. De bovenste twee opties hebben onze voorkeur.

  Wij printen de aanvraagformulieren op naam van de aanvrager om mogelijke verwisselingen te voorkomen. De eerstvolgende keer dat onze bode bij u langskomt, zult u uw bestelling ontvangen. Wanneer u materiaal met de post verstuurd, versturen wij uw bestelling ook per post. Wij zullen ons best doen om te zorgen dat dat de bestelling niet op zaterdag op de praktijk te aankomt.

  Aanbieden/inzenden van materiaal

  Het pathologisch materiaal dient altijd tezamen met het aanvraagformulier te worden ingestuurd. Op het aanvraagformulier moeten de volgende gegevens zijn vermeld:

  • patiëntgegevens: NAW-gegevens, geboortedatum, geslacht, patiëntnummer, BSN-nummer en verzekering;
  • naam van de aanvragend arts;
  • datum van afname;
  • aard materiaal;
  • relevante klinische gegevens;
  • vraagstelling.

  Vermeld op het bijbehorende patiëntmateriaal minimaal naam en geboortedatum van de patiënt. Indien mogelijk, willen we u vragen het potje met het patiëntmateriaal te voorzien van een sticker met patiëntengegevens. Het is niet mogelijk materiaal te verwerken zonder een volledig en duidelijk ingevulde aanvraagformulier.

  SPOED aanvraag
  Indien u eerder dan gebruikelijk een diagnose wenst (spoeduitslag), geeft u dit dan met de term “SPOED” aan op het aanvraagformulier.

  220217 Maastadlab Pathologie 118
  220217 Maastadlab Pathologie 14

  Aanbieden van materiaal in het kort

  Er zijn meerdere mogelijkheden om het materiaal aan te bieden:

  Histologisch materiaal

  Algemeen
  Het histologisch materiaal dient te worden opgevangen in 4% gebufferde formaline. De benodigde hoeveelheid formaline is bij klein materiaal ca. 20 maal het volume van het weefsel; bij groot materiaal is dit ca. 5 maal het volume. Materiaal op formaline kan op kamertemperatuur bewaard worden.

  Wij vragen u de instructies die in Instructiekaart histologie (huid) zijn genoemd te volgen.

  Spoedaanvragen
  Indien u eerder dan gebruikelijk een diagnose wenst (spoeduitslag), geeft u dit dan met de term “SPOED” aan op het aanvraagformulier.

  Cytologisch materiaal

  Cytologisch materiaal

  Algemeen
  In verband met autolyse van het cytologisch materiaal is het van belang, dat het materiaal zo spoedig mogelijk na afname wordt verwerkt. Laat de patiënt het in te zenden materiaal zo spoedig mogelijk afgeven bij de afdeling Klinische Pathologie van het Maasstad Ziekenhuis afgeven.

  Cervix-uitstrijken
  Het afnameborsteltje (cervixbrush) na afname goed uitstampen in de vloeistof, hierna het borsteltje weggooien. Patiëntgegevens (naam + geboortedatum) direct op het potje vermelden of hiervoor een kleine sticker gebruiken. Van dit materiaal kunnen ook bepalingen op HPV en Chlamydia worden verricht.

  Wij vragen u de instructies die in instructieformulier cervixcytologie zijn genoemd te volgen.

  Urine
  Laat de patiënt de urine in een ongefixeerd potje, bij voorkeur in puntbuizen voorzien van patiëntgegevens op kleine sticker, afgeven bij de afdeling Klinische Pathologie van het Maasstad ziekenhuis (bouwdeel C, 4e etage).

  Het eerste gedeelte van de urine niet opvangen ter voorkoming van verontreiniging van de urine met celmateriaal of micro-organismen uit de vagina, vulva of urethra. De rest van de urine verzamelen in het daarvoor bestemde potje. Wegens celdegeneratie overnacht is de eerste ochtendurine niet geschikt voor cytologisch onderzoek. Buiten de reguliere inzendtijd kan het materiaal tot inzending worden bewaard in de koelkast (niet in vriesvak!).

   

  Patiënten voor dunne naaldpunctie

  Patiënten voor dunne naaldpunctie

  Patiënten kunnen voor het puncteren van een palpabele tumor, naar de klinisch patholoog worden verwezen van 08.30 tot 16.30 uur. Door de klinisch patholoog wordt een voorlopige uitslag doorgebeld aan de aanvragend arts.

  Richtlijnen voor het versturen van medisch materiaal.

  Hoe vraagt u een obductie aan

  Indien u klant bij de Klinische Pathologie van het Maasstad Ziekenhuis bent, kunt u een obductie aanvragen.

  • Meldt uw obductieaanvraag altijd via telefoonnummer (010) 2913565. U wordt doorverbonden met de dienstdoende patholoog voor overleg. Zonder overleg kan de obductie niet plaatsvinden;
  • Vult u het obductieformulier volledig in;
   • NAW gegevens;
   • Klinische gegevens, diagnose(s), vraagstelling en verleende toestemming voor lichaamsobductie en/of schedelobductie;
   • Datum en tijdstip van overlijden;
   • Vermeldt u ook infecties en eventueel gebruik van antibiotica.
  • Vermeldt uw naam en het telefoonnummer waarop u te bereiken bent.

  Wij nemen uitsluitend volledig ingevulde en ondertekende obductieaanvragen in behandeling.

  220217 Maastadlab Pathologie 93
  220217 Maastadlab Pathologie 22

  Versturen van uitslagen

  Wij streven ernaar de doorlooptijden zo kort mogelijk te houden.
  Wij hanteren de volgende doorlooptijden:

  • Histologie 2-5 werkdagen;
  • Cytologie (niet gynaecologie) 2 werkdagen;
  • Cervixcytologie 6 werkdagen.

  Indien er aanvullend onderzoek nodig is, kan de doorlooptijd langer zijn dan aangegeven.

  Versturen van digitale uitslagen

  Wij versturen onze uitslagen digitaal via een EDIFACT-koppeling (ook wel ZorgMail genoemd). Dit is een veilige manier om gevoelige informatie te versturen. Indien u een ZorgMailadres heeft, koppelen wij automatisch de gegevens waardoor u de uitslagen digitaal kunt ontvangen. Direct na autorisatie van het rapport wordt de uitslag elektronisch verstuurd.

  Tarieven pathologie

  Onder “Tarieven” vindt u de tarieven van het geldende jaar. Wij attenderen u erop dat de werkelijke tarieven per zorgaanbieder kunnen verschillen. De codes die de afdeling Klinische Pathologie in rekening brengt bij uw patiënt vindt u in het volgende overzicht:

  OmschrijvingVerrichtingen code
  Eenvoudige moleculaire diagnostiek
  Bepalingen op coupes met weefsel en/of cellen i.v.m. frequent aangevraagde bepalingen op de aanwezigheid van HPV.
  50513
  Pathologisch onderzoek van eenvoudig biopt, eenvoudige cytologie.
  (excl. bepalingen op de aanwezigheid van micro-organismen)
  Huidneoplasie biopt ter diagnose (meestal < 5 mm) of cervixuitstrijkje.
  50516
  Pathologisch onderzoek van een biopt, matig complexe cytologie.
  Huidneoplasie (stans)excisie, ter diagnose en eventueel radicaliteit (meestal > 5 mm).
  50517
  Pathologisch onderzoek van een naaldbiopt of een complexe cytologische punctie.
  Huidontsteking (bv. Eczeem, schimmel).
  50518

  Indien u een HPV bepaling (50513) aanvraagt wordt deze gedeclareerd naast het cytologisch onderzoek (50516).

  Indien u een SOA pakket aanvraagt ontvangt de patiënt naast het aangevraagde pathologisch onderzoek ook nog een rekening van de afdeling Medische Microbiologie.

  Labdiagnostiek is onderdeel van

  Maasstad
  VWB
  SMC

  Hulp nodig?

  Heeft u interesse in één van onze diensten, of kunt u op de website niet de informatie vinden die u nodig heeft? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder

  220217 Maastadlab Pathologie 6